Kjelsås gikk på ryggen i møtet med Jakob Rasmussen, Sune Kiilerich, Anders Hella og resten av et hardtkjempende Arendal-lag.

Lærdommen fra 2018

Fem strake tap. Slik avsluttet Arendal sesongen 2018. Alle vet at det ikke er godt nok. Nå må lærdommene fra denne sesongen brukes til å bli bedre i 2018. Mye bedre.

KOMMENTAR:
Trond Madsen

Kjelsås vant 2-1 mot Arendal i årets siste seriekamp. Lørdagens oppgjør går aldri inn i historiebøkene som noe annet enn et resultat. Verken Arendal eller Kjelsås hadde noe annet enn prestisjen å spille for. Og åpenbart var den viktigere for Kjelsås enn Arendal akkurat denne dagen.

2018 kommer heller ikke til å bli skrevet med gullskrift i Arendals fotballhistorie. Det har vært for mye som ikke har stemt - i altfor mange kamper og altfor lange perioder.

Det var ikke overraskende at sesongen ville bli tøff. Arendal rykket ned fra OBOS-ligaen i 2017 - etter å ha endt aller sist på tabellen. Og slik det ofte er etter et nedrykk: det tar tid å omstille. For det må strammes inn økonomisk, det sportslige opplegget må tilpasses en ny virkelighet. Viktige spillere blir borte - og en ny spillergruppe skal etableres og samkjøres.

Det så riktignok lovende ut i vinter - dersom man skal bedømme resultatene i treningskampene. Men selv om treningskampene resultatmessig gikk bra, så satt det bare sjelden som forventet spillemessig. Og i treningskampene er det kanskje slik at prestasjonene er viktigere enn resultatene. Selv om det alltid er en prestasjon også å vinne fotballkamper. 

Det har blitt for få vinner-prestasjoner i 2018. Så enkelt er det. 10 seriekamper vant Arendal. Like mange ble tapt. I tillegg endte syv med uavgjort. Dermed ble fasiten en sjetteplass. Såvidt på øvre halvdel, men 11 poeng unna kvalifiseringsplassen og 20 poeng mindre enn avdelingsvinner Skeid. Det er altså langt fra godt nok - hvis ambisjonen er å være et topplag.

2018-sesongen kan vi ikke gjøre noe med nå, bortsett fra kanskje det aller viktigste: Å ta lærdom av den.

Sannsynligvis må alt bli bedre:

  • Oppkjøringsperioden i vintermånedene
  • Treningshverdagen
  • Skadeforebyggingen
  • Lagbyggingen
  • Vinnerkulturen
  • Defensiv organisering
  • Offensiv samhandling
  • Dødballer
  • Gjenvinning
  • Overgangsspillet 
  • Evnen til å avgjøre fotballkamper

Noe er mer presserende enn andre ting. For eksempel endte Arendal med bare tre plussmål til sammen - men mangelen på scoringer var mer påfallende at innslupne mål. Selv om begge deler må bli bedre.

De siste ukene har Steinar Pedersen jobbet intenst med å kartlegge styrker og svakheter før 2019-sesongen. Noe som allerede nå må jobbes med er sammensetningen av spillerstallen. Mange spillere er på utgående kontrakter, samtidig som det er en stamme i laget som er med videre. Hvor store utskiftinger som vintermånedene kommer til å bringe med seg er ennå uklart.

- Det er lenge til april og utrolig mye som skal skje før det. Vi er godt i gang med planleggingen for 2019. Men vi stresser ikke, så lenge det er to nivåer over oss. Det er mange vil spille på et høyere nivå, sier Steinar Pedersen til Agderposten,

Om ikke annet har 2018 lært oss dette: Det er ekstremt mange gode lag i "nye" 2. divisjon. Ingen kan spasere seg til seire og opprykk. Dersom Arendal skal lykkes bedre i 2019 så finnes det ingen snarveier. Vi må rett og slett forbedre oss. Vesentlig.

Etter en litt skuffende sesong får trøsten være at det er enklere å forbedre seg fra et middels utgangspunkt....

 

Annonse: