Anleggsarbeidet på Bjønnes som skal føre til oppgraderingen til Norac stadion er godt igang.

Derfor blir Bjønnes-prosjektet dyrere

Etter at anbudene for Bjønnes-prosjektet ble åpnet, er det blitt klart at kostnadene blir høyere enn først beregnet. Det er klubben som tar mesteparten av regningen.

I de opprinnelige anslagene for hva oppgraderingen av Bjønnes til nye Norac stadion vil koste, viste anslagene fra Asplan VIAK at en samlet sum på 30 millioner kroner ville være et realistisk anslag basert på erfaringer fra lignende prosjekter.

Dyrere enn antatt

Nå foreligger det altså en endelig kostnadsberegning etter at anbudene er kommet inn. Her viser det seg altså at prosjektet vil bli dyrere enn først antatt. Noe av dette skyldes høyere priser fra dem som skal utføre arbeidet enn det man hadde grunn til å forvente - og noe skyldes også at det i utviklingen av prosjektet har blitt klart at det over tid vil være svært god økonomi å utvide første byggetrinn på enkelte områder.

- Det er betong- og grunnarbeider som først og fremst er blitt dyrere enn antatt i de opprinnelige beregningene, sier anleggsansvarlig Per Carsten Michelsen. - Vi konstaterer at det på disse områdene var færre tilbydere enn vi hadde forventet, og det kan tyde på at det er generelt bra etterspørsel etter denne typen entreprenørtjenester i vår region for tiden.

I tillegg er det også gjort endringer i prosjektet sammenlignet med de opprinnelige planene, først og fremst av hensyn til vann- og avløpsprosjektene som utføres parallelt med Bjønnes-utbyggingen.

- Det er hensynet til vann og avløp som førte til at kommunen ønsket å flytte selve spillebanen nordover slik at ledningsnettet ikke blir liggende under fotballbanen. Dette har ført til betydelig mer masseutskiftning og grunnarbeid enn det som lå inne i den opprinnelige kalkylen. Dette er altså et element som har kommet inn etter at den opprinnelige planen ble laget, og derfor var heller ikke utgiftene knyttet til dette regnet inn i kostnadsberegningen, understreker Per Carsten Michelsen.

Lønnsomt å gjøre mer

Rådmannen i Arendal har nå lagt frem et forslag for formannskapet der han anbefaler at kommunen utvider rammene for prosjektet. I tillegg til økte prosjektkostnader fordi man har tatt hensyn til vann- og avløpsarbeidet, samt noe høyere priser fra entreprenører enn forutsatt, så skyldes de økte kostnadene også at man har kommet frem til at det vil være lønnsomt å gjøre noe mer arbeid med selve tribuneanlegget enn man opprinnelig la til grunn.

- Dette dreier seg blant annet om betongarbeid på hovedtribunen. Selve tribunen skal bygges på samme måte som vi opprinnelig planla, men vi ser nå at det vil være klokt om vi klargjør hele langsiden for en senere utvidelse. Det vil være mye dyrere om dette arbeidet skal gjøres senere, og før eller siden må den eksisterende betongtribunen som er 50-60 år gammel uansett settes i stand. Det bidrar til høyere kostnader nå, men lavere kostnader på sikt, sier Per Carsten Michelsen.

Garanterer inntekter

Norac, som eies av Arendal Fotballs styreleder Jan Sigurd Otterlei, har sagt seg villig til å utvide avtalen som vil garantere kommunen inntekter for salg av navnerettighetene til det nye stadionanlegget. I praksis vil dette bety at Norac tar halvparten av de økte utgiftene knyttet til opprustning av det kommunale anlegget.

- I tillegg investerer klubben for egen regning et betydelig beløp knyttet til nye tribuner på begge kortsidene, nytt lydanlegg,  storskjerm, kiosker, nye dommergarderober og andre fasiliteter som møterom og serveringslokaler. Alt dette er investeringer Arendal Fotball gjør med finansieringsløsninger fra Sparebanken Sør, uten å belaste kommunens budsjetter. Selv om det er Arendal Fotball som bekoster dette alene, så vil altså også disse investeringene kunne benyttes av alle som bruker stadionanlegget. Disse kostnadene kan samlet bli på nærmere 10 millioner kroner og investeringene går altså til opprustning av et kommunalt eid anlegg som fortsatt vil være gratis å benytte for andre idrettslag i Arendal, sier Per Carsten Michelsen.

Dette er de største økningene

  • Dette er noen av de største enkeltpostene som ikke lå inne i det opprinnelige kostnadsanslaget:

  • Plasstøpt betong og betongelementer i hele tribunelengden: + 4.6 mill.kr. inkl. mva.

  • Trafo, gebyr og grøft + 0.9 mill.kr. inkl. mva

  • Forsterkningslag, plasser ved kortsider 3.0 mill. kr. inkl. mva

  • Flytting av garasje 250.000 kr

 

Annonse: