Gjennom motgang mot stjernene!

Det er ikke godt nok å tape 0-3 på bortebane - uansett motstander - når ambisjonen er å være et topplag. Vi er mange som må dele på ansvaret for en skuffende sesongstart.

KOMMENTAR: Trond Madsen

Lørdagens sviende tap mot Vidar på bortebane var sesongverste til nå. I fotball er det, som vi vet, små marginer som kan skille suksess og fiasko. Men når man taper 0-3 etter svak innsats, så finnes det ingen akseptable unnskyldninger. Kanskje finnes det noen forklaringer, og de bør vi i så fall finne raskt, men uavhengig av dette, så er det bare å konstatere at både resultatet og prestasjonen er langt unna det man med rimelighet skal forvente av Arendal Fotball. 

La oss legge bort alle mulige bortforklaringer, for de er faktisk uten verdi. Så derfor: det er ingen grunn til å legge skjul på at prestasjonene og resultatene til nå denne sesongen har vært for svake, både når man vurderer dem på bakgrunn av ambisjonsnivå, men også når vi ser på ressurser, spillermateriell og de generelle rammevilkårene for Arendal Fotballs satsing denne sesongen.

Riktignok er det slik at klubben gjennom vinteren gjorde mange tøffe grep for å få ned utgiftene. Det var helt nødvendig, etter at man i fjor gikk "all in" for å redde debutsesongen i OBOS-ligaen. Det lyktes ikke. Da var det bare en ting som gjaldt, og det var å sette tæring etter næring foran denne sesongen. Det ble foretatt tøffe prioriteringer, både rundt det sportslige apparatet og rundt spillerlogistikken. I sum har klubben senket utgiftsnivået med nærmere 10 millioner kroner sammenlignet med kostnadene i 2017. Det var helt nødvendig. Samtidig har Arendal Fotball fortsatt gode rammebetingelser sammenlignet med mange av de andre lagene på samme nivå. Selv om spillerstallen og det sportslige støtteapparatet er slanket betydelig, så er kvaliteten minst like god som forrige sesong. Og høyst sannsynlig langt bedre enn i 2016 - klubbens mest suksessfulle sesong til nå.

Derfor må det stilles spørsmål med hvorfor resultatene ikke er så gode som forventet. Hva er det som svikter - og hva man gjøres for å utløse potensialet vi vet finnes?

Etter tapet mot Vidar har det kommet frem at enkelte mener det finnes enkle løsninger som raskt kan snu utviklingen. Det er veldig lite som tyder på at dette er riktig. En fotballklubb handler om å få et kollektiv til å samhandle slik at det skapes synergier i et lag som samlet sett skal presentere bedre enn det summen av enkeltpersonenes innsats alene kan skape. Arbeidsledelsen er viktig i denne sammenhengen, men det er samtidig spillerne som hver for seg må orke å ta de ekstra løpene, de må ville litt mer enn forventet for å vinne de avgjørende duellene og de må være fokuserte nok til å minimere antallet personlige feil som kan avgjøre kamper i egen disfavør. Alle som så Champions League-finalen på lørdag vet at dette er krevende å få til, selv på det aller høyeste nivået i internasjonal fotball. 

Arendal Fotball har valgspråket "Ad astra per aspera". Det er et gammelt latinsk uttrykk som egentlig uttrykker det vi ønsker å stå for som klubb: Vi vet det er tøffe tak som ligger foran oss, vi vet vi kommer til å møte motgang og vi vet det ikke finnes noen enkle veier til suksess. Bare hardt arbeid, ikke minst i perioder der utfordringene er større enn vi setter pris på, kan over tid garantere suksess og fremgang.

Derfor må alle vi som bryr oss om klubben også stille oss selv spørsmålet: hva kan vi gjøre for å skape entusiasmen, optimismen og viljen som trengs for å lykkes. Vi som befinner oss et godt stykke unna sidelinjen har naturligvis begrenset innflytelse hver for oss. Men det er i tider hvor det butter, i perioder der vi ikke får til det vi vet vi kan, at det er ekstra viktig at enda flere av oss melder oss på for å bidra til å gjøre ting bedre. For en ting er helt sikkert: både spillere, trenere, støtteapparatet og alle med ansvar i klubben er klar over at innledningen på sesongen ikke har vært god nok. De trenger ikke å bli fortalt at mange er skuffet. Det vet de, for de er enda mer skuffet selv. 

Nå handler det om å skape muligheter og gripe dem. For det er ingen krise. Ligaen er rekordjevn. Arendal kommer til å klatre. Det kommer til å snu. Og det snur raskere om vi er enda flere som drar i samme retning:

Ad Astra Per Aspera!

Annonse fra Obos-ligaen: