Legenden Erik (73) mister aldri engasjementet

Leopold Wahlstedt er ikke i tvil: - Keepertreneren er det aller viktigste for meg, sier den svenske sisteskansen. Nå stortrives han med daglig oppfølging fra Erik Ruthford Pedersen (73).

Etter at Thomas Gill tidligere i sommer fant ut at han ønsket å trappe ned fotballengasjementet, måtte Arendal Fotball finne ny keepertrener. Og, som vi vet, mange ganger er det enkle det beste. Det var kanskje også slik Steinar Pedersen tenkte da han spurte sin far, Erik Ruthford Pedersen, om han kunne bidra på feltet inntil en mer varig løsning var på plass.

Storfornøyde

Og 73-åringen var ikke vanskelig å be. Han svarte umiddelbart ja - og etter noen ukers erfaringer kunne det raskt konstateres at keeperne var storfornøyde og Erik selv så også at han rent praktisk kunne klare å rekke over oppfølging av keeperne også i Arendal Fotball - midt mellom alle andre gjøremål. Så nå er han en del av trenerteamet i klubben - i hvert fall ut resten av denne sesongen.

- Han er svært kunnskapsrik og engasjert. For meg er keepertreneren den aller viktigste på treningsfeltet. Uten en god keepertrener, ville jeg ikke vært i Arendal, fastslår Leopold Wahlsted. Sammen med resten av keeperteamet i klubben får han tett oppfølging - og veldig gode råd på veien videre.

Fant tonen

Og selv om det er mer enn 50 års aldersforskjell mellom den svenske burvokteren og klubbens keepertrener, så fant de tonen umiddelbart. De har det samme engasjementet for keeper-faget og er like målrettede i arbeidet med å lete frem forbedringer gjennom å terpe på detaljer og bli stadig bedre til å beherske den moderne keeperrollen.

Erik Ruthford Pedersen er helt klar på at keeperrollen er svært annerledes i dag, enn den gangen han begynte å engasjere seg i faget. Den store endringen kom kanskje i 1992 da tilbakespillsregelen kom. Etter at det ikke lenger var lov for keepere å ta ballen med hendene etter tilbakespill fra egen spiller, så førte det over natten til at keepere måtte utvikle helt andre ferdigheter. Og i dag må keepere minst være like gode fotballspillere som alle utespillere. Det er noe Erik Ruthford Pedersen alltid har hatt et brennende engasjement for.

Besøkte Ajax

- Etter regelendringen kom, så hadde jeg Frode Olsen som keeper i Start. Han likte utfordringen og var veldig god med beina. Jeg har reist mye rundt i ulike land for å lære mest mulig, og det jeg husker best er fortsatt da jeg besøkte Ajax i Amsterdam på 1990-tallet. Der hadde de en ung keeper som het Edwin van der Sar, og da jeg så hvor langt fremme han var sammenlignet med andre keepere jeg hadde sett, så forstod jeg også hva vi måtte jobbe med, forteller Erik Ruthford Pedersen.

Vektleggingen av igangsettinger, pasninger og presise utspill er derfor ingen overraskelse på keepertreningene i Arendal Fotball nå. 

- Det er veldig nyttig å få denne oppfølgingen. Og det er lett å merke at Erik har lang erfaring og bred kunnskap om faget, sier Leopold Wahlstedt.

- Han reddet meg

Det er også juniorkeeper Mads Rønningen enig i. Han har hatt gleden av å samarbeide med Erik Ruthford Pedersen tidligere, blant annet som en del av junioravdelingen i Vigør - der 73-åringen har et engasjement for å følge opp også denne klubbens keepertalenter.

- Før jeg fikk Erik som trener, var jeg helt ubrukelig med beina. Han reddet meg som keeper på det området, sier unggutten.

I tillegg til engasjementet i Arendal og Vigør, så er Erik Ruthford Pedersen også en verdifull ressurs for landslagsskolen i NFF. Derfor er det kanskje ikke helt tilfeldig at Jan Erik Stinessen, som er ansvarlig for keeperutvikling i fotballforbundet, fra tid til annen benytter anledningen til å komme innom Arendal-treninger, blant annet for å se den engasjerte 73-åringen i aksjon på feltet.

Engasjementet

Og engasjementet blir ikke mindre med alderen. Det garanterer Ruthford Pedersen: - Det er klart at jeg som trener må ha engasjement. Det er min jobb å sørge for fokus og innsats på treningene, og da må man være 100 prosent tilstede, sier han.

Samtidig stortrives han også sammen med Arendals keeperteam - der både Øyvind Knutsen og Leopold Wahlstedt har demonstrert over tid at de holder høyt nivå og pusher hverandre på treningsfeltet.

- Det er gode og ambisiøse keepere. Leopold har stått mye i år, og derfor har han også hatt en veldig fin utvikling. Han er 20 år gammel og kommer til å bli bedre og spille på et høyere nivå i fremtiden. Så får tiden vise om det blir med Arendal, sier Erik Ruthford Pedersen.

Annonse: