- Selvfølgelig må vi gripe muligheten!

Fotballegenden Bård Einar Johansson tror Arendal Fotball klarer å vinne opprykkskvalifiseringen. - Vi har fått en mulighet som virket utenkelig for syv-åtte kamper siden. Det er klart vi må gripe den, sier han.

Bård Einar Johansson er en institusjon i Arendals-fotballen. Han spilte selv for Grane i yngre årsklasser, men etter eget utsagn var han ikke god nok for seniorfotballen. Men han ville blir værende i miljøet. Så derfor ble han endel av støtteapparatet - først som oppmann i Grane gjennom 18 år.

Senere har han hatt utallige roller som frivillig i fotballen, blant annet som både styreleder i Grane Arendal Fotball og som styreleder i Agder Fotballkrets.

Tilbake på banen

Men denne sesongen har han bokstavlig talt vært tilbake på banen. I treningstøy. En nakkeskade har gjort det umulig å fortsette i hans ordinære jobb i Otera. Derfor sa han ja til å være med rundt Arendals A-lag som frivillig denne sesongen. Her har han gjort en uvurderlig jobb som tilrettelegger, oppmann og miljøskaper. 

- Jeg var spent på hvordan det ville være å komme inn i et nytt miljø da jeg begynte. Spillerne er jo yngre enn mine egne barn, så det var jo ikke godt å vite hvordan de ville reagere på at det dukket opp en gammel mann som også har noen defekter, sier han og sikter til nakkeskaden som hemmer ham i det daglige.

Fantastisk

- Men jeg fikk en fantastisk mottakelse. Denne spillergruppen er helt uten nykker og veldig profesjonelle, skryter han og nevner som eksempel de tre spillerne som er på lån - Lars Jendal, Tobias Hafstad og Andreas van der Spa.

- Jeg ville kanskje trodd at de hadde ønsket seg "hjem" nå som sesongen egentlig skulle være ferdig. Men de er veldig motiverte for å prestere også i de siste kampene. Da jeg kom på stadion i åtte-tiden i dag morges, var to av dem allerede på plass. De fastslo at ingen av dem vil reise fra Arendal før opprykket er sikret, forteller Bård Einar Johansson. 

- Det er jo ingen selvfølge at det skal komme spillere fra fjern og nær, og så bli så sammensveiset som denne gjengen har blitt, legger han til.

Optimistisk

Det er også noe av grunnen til at han er så optimistisk før møtet med Hødd på lørdag.

- Jeg tror vi vinner 3-1. Guttene er i godt slag, og nå i løpet av uken er det mange som er tilbake fra skader og sykdom. Vi kan stille en enda sterkere tropp enn den vi hadde med oss til Ulsteinvik forrige helg, konstaterer oppmannen.

Jeg tror vi vinner 3-1. Guttene er i godt slag, og nå i løpet av uken er det mange som er tilbake fra skader og sykdom.

— Bård Einar Johansson, oppmann

En seier mot Hødd som sikrer videre avansement vil selvfølgelig bli et nytt høydepunkt denne sesongen. - Så langt er det største høydepunktet for meg da vi scoret på overtid mot Odd 2 i nestsiste serierunde. Vi trodde jo alt håp om avansement var ute da vi passerte 90 minutter uten å ha fått seiersmålet. Men så kom det med et selvmål langt inn i overtiden. Det var det øyeblikket som kan ha reddet sesongen, påpeker Bård Einar Johansson som legger til at han gjennom årene ikke har hatt like gode opplevelser i Skien.

- Sist gang jeg var med til Skien med Grane som oppmann, endte det med at spillerbussen kjørte tilbake til Arendal uten meg - til tross for at det var jeg som hadde jobben med å sørge for at vi fikk med alle i bussen, ler han.

Mer profesjonelt

Bortsett fra at alt har blitt mye mer profesjonelt rundt laget, så mener Bård Einar Johansson at selve oppmannsjobben ikke har forandret seg så mye.

- Nå har vi fått egen arrangementsansvarlig. Før var jo også selve kamparrangementet en del av ansvaret til oppmannen, minnes han. - Men ellers er arbeidsoppgavene veldig like.

- Du vasket vel ikke treningstøyet for Grane-spillerne?

- Nei, det var det mine foreldre som gjorde, innrømmer Bård Einar Johansson med et smil. - De klaget bestandig på at spillerne ikke kunne rette ut draktene før de la dem til vask. Og akkurat på det punktet er det ingenting som er blitt bedre.

- Hva er det som får deg til å holde på med dette år etter år?

- Nei, det kan jeg ikke forklare, svarer han spontant, før han tenker seg om og legger til: - Jeg trives jo i miljøet og fotball har blitt  livsstil. Og nesten alt av venner har jeg fra fotballen gjennom årene. Dessuten ville det jo vært veldig stas å få Arendal opp på et nivå. Hvis vi spiller i Obosligaen, så er vi helt med. Dessuten gir det meg mye at guttene trives og har lyst til å prestere. Det er gøy å være med på å legge til rette for dem når jeg ser at de setter pris på det.

Kommunen stiler opp

Nå gleder han seg til lørdag - og forhåpentlig ny kvalifiseringskamp på Norac stadion neste onsdag, hvis Hødd-kampen får utfallet han tror på.

- Det er stort bare å komme på stadion nå. I kveld var alle flomlysene tent, fordi kommunen har sørget for å få fikset noen av lampene som ikke fungerte. Det er veldig flott å se hvordan alle jobber for å gjøre det bedre for oss, og ikke minst at kommunen stiller opp, sier Bård Einar Johansson - som for sin egen del har bestemt seg for å stille opp også neste år, uansett.

- Jeg har gitt beskjed om at jeg blir med videre neste sesong, dersom klubben har bruk for meg, sier han.

Og dermed er en av de viktigste signeringene for 2022-sesongen i boks. 

Annonse: