"Vi skal angripe rått - med mange spillere og stor fart"

- Som nytilsatt trener har jeg blitt imponert, og litt overrasket, over både Arendal by og Arendal Fotball, skriver Vegard Hansen i denne nyttårshilsenen der han også forteller om sine ambisjoner for Arendal Fotball.

Jeg hadde aldri (med skam å melde) vært i byen før, og på Norac stadion hadde jeg kun vært på åpningskampen i 2017.

Jeg kunne jo gjette meg til at byen var fin, men at folkene her er så optimistiske, offensive og positive var ingen selvfølge – men desto mer gledelig.

Interesse og kjærlighet

Klubben er større enn jeg hadde trodd, med mange ansatte, frivillige og supportere – alle med stor interesse og kjærlighet for klubben. Jeg har fått et klart inntrykk av at folk i Arendal er glade i og stolte av både byen og fotballklubben, noe som gir et godt utgangspunkt for å få til noe.

Jeg håper å kunne bidra til at flest mulig trekker i samme enden av tauet.

— Vegard Hansen

Jeg håper å kunne bidra til at flest mulig trekker i samme enden av tauet.

Jeg tror jeg skal få spillere og trenere til å hjelpe til - hvis vi i tillegg får med oss supportere, frivillige, sponsorer og andre støttespillere, vil det skape en voldsom kraft som vil trekke både klubb og by videre fremover.

Utfordringer og muligheter

Jeg begynte 1. desember, med kun fem spillere på kontrakt. Siden da har noen lagt opp, noen har vi latt gå, noen har søkt nye utfordringer og noen har vi ikke maktet å komme til enighet med.

Til sammen har 13 spillere forsvunnet ut portene på Norac – et usedvanlig høyt antall, og noe som gir oss både utfordringer og muligheter.

Jeg ønsket forandringer i stallen, men må innrømme at jeg gjerne skulle beholdt et par av de som er borte. Når det er sagt, har jeg nå alle muligheter til å hente mine egne spillere og får en unik mulighet til å forme mitt eget lag.

Defensivt fundament

Vi må starte bakfra og skape et sterkt defensivt fundament. Det gjøres gjennom å forsvare seg kompakt og med stor aggressivitet, individuelt og kollektivt. I gjenvinning og press, høyt og lavt, i boksspill og på dødball - med balanse og offensiv markering.

Alt dette må sitte i ryggmargen. Alt dette må det øves mye på.

Fart og kraft

Offensivt ønsker jeg fart, kraft, x-faktor og bakromstrussel. Jeg liker å kontrollere kamper gjennom å ha ballen i laget, men det må kombineres med løp i bakrom og spillere som kan skape ubalanse gjennom fart og/eller ferdigheter.

Vi kommer ofte til å møte etablerte motstandere i lav blokk – de må vi klare å løse opp. Og når vi først har fått en motstander i ubalanse skal vi angripe rått - med mange spillere og stor fart.

Tøffe krav

Og så må vi selvfølgelig trene både mye og godt. Jeg kommer til å stille tøffe krav til innsats, intensitet, fokus, disiplin og profesjonalitet. Det hjelper lite å ha gode spillere hvis man ikke er godt trent.

Det hjelper lite å ha gode spillere hvis man ikke er godt trent

— Vegard Hansen

Alt dette preger vår spillerlogistikk – vi signerer kun spillere som passer vår profil.

Jeg ønsker en forholdsvis liten stall, vi trenger ikke dobbel dekning på alle plasser. Per nå har vi 14 mann på kontrakt. Jeg ser for meg å ende på ca. 20, bestående av 16-17 etablerte A-spillere og 3-4 unggutter. Vinduet stenger ikke før 4. april, så vi har god tid. Troppen vil ikke bli fulltallig før langt ut på nyåret, så vi må vi være litt tålmodige - både klubb og supportere.

Kort vei for yngre

En effekt av å ha liten stall er at det vil åpne seg opp for yngre spillere. Vi har jo verken juniorlag eller eget B-lag, men jeg håper samarbeidet med Hisøy kan bidra til at vi får frem lokale talenter i tiden som kommer.

En effekt av å ha liten stall er at det vil åpne seg opp for yngre spillere

— Vegard Hansen

Når det skjer, skal de merke at veien opp til A-laget er kort. Jeg tror det er avgjørende for unge spilleres motivasjon. Og hvis vi kan vise at det er plass til talentfulle unggutter på vårt A-lag, vil det også lokke til seg eksterne talenter.

Som Haugesund, Tromsø og Bodø

Arendal er den 14. største byen i landet, på størrelse med Haugesund, Tromsø og Bodø – byer som har klart seg forholdsvis bra i toppfotballen de siste sesongene.

Jeg ser ingen grunn til at Arendal ikke skal kunne hevde seg i norsk fotball i årene som kommer. Det vil selvfølgelig bli vanskelig, og evt. ta lang tid å komme opp på nevnte byer sitt nivå, men mine ambisjoner på vegne av klubben er høye.

Opprykk til OBOS er et opplagt mål og alle våre valg blir gjort med tanke på det.

Jeg kan ikke love at det skjer i 2024, men jeg kan love at jeg skal gjøre alt jeg kan for å få det til.

Vi har kommet i en tøff pulje, men det skal bli tøft å møte oss også. Vi skal bli et hardtarbeidende kollektiv som er jævlige å spille mot. Og som har ferdigheter, fart og intensitet det er vanskelig å forsvare seg mot.

Gleder meg veldig

Jeg håper flest mulig av dere blir med oss på ferden - møter opp på kamp, er høylytte og engasjerte, synger med oss når vi vinner og gråter med oss når vi taper.

Jeg gleder meg veldig til å komme ordentlig i gang – bli kjent med spillere, supportere og hele byen.

Godt nyttår til dere alle – vi ses på nyåret.

Vegard

Annonse: